Начало > Публикации > Анализи и изследвания
Анализи и изследвания
Изграждане на митове и герои ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Теоретични изследвания
Написано от Гергана Джелепска   
Вторник, 02 Юли 2013 08:55

Гергана Джелепска

     Според флорентинския философ, държавник и историк Макиавели политиците би трябвало да бъдат човечни, лоялни, честни и да се страхуват от Бог. Ако това не било така – те поне би трябвало да създават подобно впечатление. Подобна гледна точка не е била новост дори за Ренесанса, а подобни на днешните ПР техники за изграждането на определен имидж на управляващите, популяризирането и брандирането му води началото си още от античността, когато образът на Август Октавиан е можело да бъде видян на монети, мозайки, рисунки и монументални статуи, които са присъствали във всеки римски град не само поради естетични съображения или чиста суета, а за да представят визуално водача на народа като мъдър, храбър, могъщ и строг владетел.[1]

 
За протестите, морала и България ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от д-р Владимир Владов   
Неделя, 23 Юни 2013 14:46

д-р Владимир Владов *

     Ако преди десетина дни някой ми беше казал, че ще защитавам хора като Станишев, Орешарски, Местан и Сидеров, бих му се изсмял в лицето. Уви, оказа се, че греша. Президентът, протестиращите и журналистите не ми оставиха друг избор.

 
Политическото автоостракизиране на БСП ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политика
Написано от Александър Величков   
Събота, 22 Юни 2013 14:12

Александър Величков

     По-малко от месец от встъпването в длъжност на Пламен Орешарски като български министър-председател, станаха видни няколко неща, които си заслужава да бъдат разгледани и анализирани. Това са явления и процеси, които тепърва ще се развиват и разгръщат. Трябва да се подчертае, че те не са необратими, но при настоящето стечение на събитията е малко вероятно да не достигнат своята кулминация. Българската социалистическа партия (БСП) е поела уверено по пътя на автоостракизирането, разбирано в случая като самоизгонване от политическата сцена.

 
Образи и стереотипи на чужди страни, народи и култури – същност и проблемни области в сферата на средствата за масова комуникация ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Теоретични изследвания
Написано от Гергана Джелепска   
Сряда, 22 Май 2013 13:03

Гергана Джелепска *

     altМоделите на мислене и поведение спрямо чужди държави, населението и културите им се определят основно от конкретни представи и нагласи, които оформят и едновременно се влияят от общественото мнение. В тази връзка допълнително могат да бъдат включени клишетата, стереотипите и предразсъдъците като фактори, затрудняващи адекватното и реалистично интерпретиране.

 
За делегитимирането на съществуващия обществен ред ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Четвъртък, 02 Май 2013 13:29

Александър Величков

     altСъбитията в България през последната половин година показват нещо много важно – цялата система на обществени отношения е в тежка криза. А тази криза е преди всичко морална, и едва след това продукт на лошото социално-икономическо положение в страната. Българските граждани отдавна са осъзнали, че финансовите им възможности далеч не съответстват на тези на останалите европейски граждани. За българина вечният политически преход и перманентната икономическа криза не са нещо ново, а част от ежедневието. Моралната делегитимация и отричане на съществуващите обществени взаимоотношения обаче достигнаха нови измерения.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 2 от 8

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини