Начало > Публикации > Анализи и изследвания
Анализи и изследвания
Размисли върху един обезсмислен референдум ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от Александър Величков   
Събота, 26 Януари 2013 19:26

Александър Величков

     Датата 27 януари  2013 г. ще остане в историята на България като денят, в който е проведен първият национален референдум след приемането на Конституцията от 1991 г. Това всенародно допитване обаче беше опорочено и обезсмислено далеч преди неговото провеждане. Заслуга за това имат твърде много хора, институции и организации, тъй че би било по-лесно да се каже кой не е участвал в „омаскаряването”  на една иначе една позитивна идея – правенето на политиката да се доближи до хората. В следващите редове нямам намерение да ви убеждавам в една или друга позиция, „за” или „против”, а просто бих искал да ви накарам да се замислите, да подложите на съмнение своите инстинктивни вътрешни нагласи, или ако използвам една метафора – да погледнете глобуса от всички страни.

 
Референдумът: Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Марин Байчев   
Събота, 26 Януари 2013 17:20

Марин Байчев

     Многократната и периодичната поява на проблематика за развитието на ядрената енергетика в България е показател за нейната значимостт. Темата присъства в дневния ред на обществото, но все по-често е представена от политиците под формата на въпрос „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

     Въпросите за развитието на икономика и високите технологии са приоритет във всяко едно развито общество, а в условията на ширещата се глобализация, и на много развиващи се държави. Принципът „разделяй и владей“, който е най-често прилаганият от българските политици в предизборно време, се пренесе и по въпросите от сектора енергетика, който е основен за развитие на икономиката и високите технологии. Политическите борби и пристрастия, съществуващи сред народните маси, бяха отново целенасочено подбудени и противопоставени на партийна основа, като по този начин не се даде възможност на експертния подход и на информираността на избирателите.

 
Близкоизточният котел ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Написано от Александър Величков   
Вторник, 27 Ноември 2012 17:00

Александър Величков

     Две години след началото на т.нар. „Арабска пролет” надеждите на мнозина за позитивна промяна в Северна Африка, и особено в Близкия изток, изглеждат попарени. В Тунис, Египет и Либия ислямистите успяха да засилят своите позиции и дори да се доберат до властта. В Сирия бушува остра гражданска война, която отдавна придоби трансграничен характер. Очертава се тя да бъде продължителна и да има тежки и трайни хуманитарни последици, както за местното население, така и за жителите на съседните държави. Същевременно новото обостряне на конфликта между ислямистката групировка „Хамас” в Ивицата Газа и Израел през ноември 2012 г. засилва притесненията относно стабилността в региона. Близкоизточният котел отново е на дневен ред...

 
Ислямизмът ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от Румен Дечев   
Понеделник, 27 Август 2012 11:58

Румен Дечев1

Румен Дечев     Въпросът за исляма и ислямизма, който повдига проф. Николай Василев в своята статия „Абонирани за Джехеннема“, все повече ангажира вниманието на съвременния човек. Той е твърде сложен и заслужава да бъде разискван в различните му аспекти. Реших да се включа в неговото обсъждане като засегна три кардинални аспекта, без да се опитвам да го изчерпя.

 
Абонирани за Джехеннема ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от проф. Николай Василев   
Сряда, 22 Август 2012 11:46

Проф. Николай Василев*

     Проф. Николай ВасилевВ науката е известно положението, че ако въпросът е поставен погрешно, никога няма да получите верен отговор. С решаването на социални проблеми е същото. Неточно формулиран проблем не може да бъде решен ефективно.

     А глобалното религиозно противопоставяне (аспект от бъдещия – според някои прогнози - сблъсък на цивилизациите) е тежък проблем. Включително за България. Не само защото вече сме мишена за световния тероризъм.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 3 от 8

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини