Начало > Публикации > Анализи и изследвания
Анализи и изследвания
Политическата ситуация в България по време и след края на Избори `2011 ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Сряда, 30 Ноември 2011 17:05

Александър Величков

     Избори 2011Избори `2011 очаквано се оказаха надпревара без необходимия политически заряд. Политически в същностния смисъл на понятието! За сметка на това обаче конфликтният потенциал на изборната конкуренция получи своята почти пълна реализация. Безспорно тези избори бяха пълен провал във всеки един аспект – законова регламентация, организация на самия изборен процес, отчитане на резултатите от гласуването, медийна демокрация и граждански свободи. Този провал беше констатиран както от представителите на ограничената наблюдателска мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), така и от чуждестранни и местни наблюдатели от неправителствени организации, журналисти и анализатори.

 
Политическо развитие на Република Молдова след разпадането на СССР ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Теоретични изследвания
Написано от Боряна Иванова   
Сряда, 09 Ноември 2011 15:33

Боряна Иванова

     Република Молдова и Приднестровската молдовска република (Транснистрия)Краят на СССР, който обуславя създаването на Общността на независимите държави (ОНД), е събитие,което засяга целия свят и е причина за коренна промяна на политическата ситуация в света. С разпадането на съветския колоссе бележи началото на новата политическа история, но заедно с това се поставя началото и на цяла поредица конфликти на територията на бившите съветски републики. Конфликтът  между Молдова и самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република (ПМР) представлява опасен тлеещ проблем, сравнително слабо обсъждан в обществото, в който са въвлечени интересите и амбициите както на прекия участник – Молдова, така и на регионални и глобални играчи. През 2007 г.,с приемането на Румъния в европейската общност, Молдова се оказва непосредствен съсед на ЕС. Наличието на сепаратистка република на нейна територия и незадоволителното й икономическо развитие, представляват сериозен проблем както за самата Молдова и нейните съседи, така и за ЕС. Събитията в Грузия (Абхазия и Южна Осетия) и Украйна („Оранжевата революция”), насочват вниманието на целия свят към един регион, който през последните години е пренебрегван като важност и геополитическо значение.

 
Президентски избори `2011: изборна надпревара без политически заряд ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Четвъртък, 22 Септември 2011 16:38

Александър Величков

     Избори 2011Остава едва един месец до изборите за президент на Република България и местни органи на властта. Ситуацията обаче остава все така слабо интригуваща за избирателите, основно поради липсата на адекватна предизборна обстановка. Предизборните кампании са доста вяли, а гласоподавателите – не особено ентусиазирани. Ако се запази тази тенденция, предстоящите на 23 октомври 2011 г. избори в България ще бъдат най-слабите в последните 20 години от гледна точка на политическия заряд.

 
Интегрирани насоки Европа 2020 ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Европейски съюз
Написано от Марин Байчев   
Петък, 15 Юли 2011 16:31

Марин Байчев

     Стратегия Европа 2020В условията на разразилата се икономическа криза в края на първото десетилетие от новия век, Европейският съюз предприе мерки за преразглеждане на своите социални и икономически цели, които бяха заложени в Лисабонската стратегия в началото на новото хилядолетие. Невъзможността да се постигнат целите от Лисабон дойде от забавяне ръста на икономиките в Общността и отрицателното влияние на кризата върху стандарта на живот на средния европеец.

 
Правата на жените – дългият път към един по-справедлив свят ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Общество
Написано от Боряна Иванова   
Петък, 20 Май 2011 17:40

Боряна Иванова

     Права на женитеРавенството между хората е фундаментална човешка ценност, като правата на жените са значителна част от широката концепция „права на човека”. Равноправието между половете се свързва преди всичко с изграждането на цяла една парадигма, основана на политическо, икономическо и социално равноправие. То е резултат на дългогодишния и упорит труд на хиляди жени по света, отдали себе си в името на един свят, основан на справедливост и демокрация във всички области на обществения живот.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 5 от 8

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини