Начало > Публикации > Анализи и изследвания
Анализи и изследвания
Какво представляват отпадъците и защо тяхното третиране е толкова важно… ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Общество
Написано от Иглика Калудова   
Неделя, 27 Февруари 2011 19:44

Иглика Калудова

     Отпадъците, или както много често ги наричаме в ежедневието си – боклуците – за повечето хора не представляват особено важна тема за разговор и не заемат значима част от техния живот. Но този, на пръв поглед незначителен въпрос, засяга цялото общество и е необходимо да му се отдаде нужното внимание.

     По смисъла на Закона за ограничаване на вредното въздействие на отпадъците върху околната среда[1] „отпадък” е вещество, предмет или част от предмет, който няма предварително непосредствено приложение или от който притежателят желае или е длъжен да се освободи. Вещества, предмети или части от предмети, предадени на специализираните фирми за третиране на отпадъци от собственика или упълномощени от него лица, също се определят като отпадъци до момента, в който възстановените от тях материали или произведената от тях енергия не бъдат включени в производствения цикъл.

 
Кризата в еврозоната и бъдещето на единната европейска валута ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Икономика
Написано от Александър Величков   
Петък, 11 Февруари 2011 12:27

Александър Величков

EU     Когато световната икономическа криза започна да се проявява по-отчетливо в края на 2007 и началото на 2008 г. никой не подозираше, че само след няколко години глобалният порядък няма да бъде същият. Фалитът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc. през септември 2008 г. пък сложи началото на един верижен процес, който засегна основите на съществуващия финансов ред не само в САЩ, но и в останалите страни по света. Европейската икономика, и в частност единната европейска валута - еврото - просто нямаше как да останат незасегнати в условията на глобализация, още повече, че европейската валутна единица е относително "млада", а Европейският съюз (ЕС) не разполага с достатъчно механизми за регулиране на общностната и националните икономически, финансови и валутни политики в условията на криза.

 
Тунис – една друга гледна точка ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Написано от Марин Байчев   
Неделя, 06 Февруари 2011 17:54

Марин Байчев

     Тунис е малка част от арабския свят. Разположен в най-северната част на континента Африка, Тунис се намира в местността Магреб – област, северно от Сахара и западно от Нил, съвпадаща с Атласките планини. На територията на Тунис цивилизацията датира от древността. Преди завладяването на местността от Римската империя, върху днешен Тунис се е намирал градът-държава Картаген. През VII в. пр. Хр. територията е завладяна от арабите, а по-късно е част от Османската империя. С разпада на империята Тунис става все по-самостоятелен, а от 1881 г. е френски протекторат до 1956 г., когато получава статут на независима държава.

 
Стратегия „Европа 2020” ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Европейски съюз
Написано от Марин Байчев   
Събота, 05 Февруари 2011 21:16

Марин Байчев

alt     Стратегията на ЕС за развитие до 2020 г. е един нов поглед на европейската икономическа реалност. Тя е подходяща за условия на икономически растеж, а условията на криза на европейската икономика поставят под въпрос реализацията на амбициозната стратегия. Преодоляването на трудностите при икономиките в криза и подобряването на цялостното състояние на европейската икономика,е опорната точка за начало на реализацията на европейската стратегия.

 
Сравнителен анализ на българското училищно образование – състояние и тенденции ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Общество
Написано от Александър Величков   
Вторник, 01 Февруари 2011 20:39

Александър Величков

     ВъпроОбразованиесът за състоянието на българското образование често се дискутира в общественото пространство. И  въпреки това винаги остава нещо неизказано и премълчано. Очевидно е, че проблемите пред образователната ни система са доста и комплексни, но по-лошото е, че не се вземат адекватни мерки за разрешаването им. Към момента съществуват множество стратегически документи, които би трябвало да формулират средносрочната и дългосрочната политика в сферата на образованието: Национална стратегия за младежта (2010 – 2020 г.); Национална стратегия за учене през целия живот (2008 – 2013 г.); Национална стратегия за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българските училища; Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006 -2015 г.); Програма за развитие на образованието, науката и младежките политики в Република България (2009 – 2013 г.) и т.н. Това са само малка част от нормативните документи, които задават насоката на развитие на българското образование. По-важното обаче е какво стои зад тях като замисъл и съответно до каква степен тези идеи се реализират на практика.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 7 от 8

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини