Начало > Публикации > Анализи и изследвания
Анализи и изследвания
За протеста и простотията, за свободата и слободията... ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от Александър Величков   
Петък, 10 Януари 2014 21:17

Александър Величков

     Един от основните проблеми на времето, в което живеем, е неопределеността – неопределеността в широк и тесен смисъл. Но в следващите редове нямам намерение да коментирам политическите, икономическите и социалните измерения на неопределеността, а нейните образно-словесни и морално-етични измерения. Размиването на смисъла на думите и понятията е придобило застрашителни мащаби. Все по-често зад думи с общоприета позитивна конотация стоят всъщност откровено девиантни форми. Историята обаче показва, че именно в името на благородни цели като демокрацията и свободата са извършени най-големите безчинства и престъпления срещу човешката личност. Какво обаче стои зад термините „демокрация” и „свобода” от семантична гледна точка, какво е съдържанието на тези думи?

 
Бежанската криза в България – причини и следствия ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Петък, 06 Декември 2013 15:37

Александър Величков

     Безспорен факт е, че България е изправена пред тежка бежанска криза. Този извод се потвърждава отчетливо както от статистическите данни, така и от действителната обстановка на място в новооткритите бежански лагери. Броят на нелегалните мигранти и лицата потърсили закрила в България през 2013 г. е десет пъти по-голям от предходната година. В абсолютни стойности тези над 11 000 души са най-голямото количество мигранти и бежанци, които са влизали в България след 1989 г.

 
Независимостта на един народ, от която зависи бъдещето му ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политическа сатира
Написано от Homo Cineris   
Неделя, 22 Септември 2013 10:02

Homo Cineris

     Един афоризъм на Оскар Уайлд гласи, че ако искаш да кажеш истината на хората, трябва да ги разсмееш, иначе в противен случай ще те убият. Понякога обаче истината е толкова болезнена, че едва ли има смешен начин, по който да бъде поднесена. Такъв е случаят и с българското минало и съвремие. Днес, когато се навършват 105 години от обявяването на независимостта на Царство България, е хубаво да се замислим за това какви сме били преди и какви сме днес. Защото историята е един цялостен и взаимосвързан процес – за да разберем днес и утре, трябва да разберем вчера.

 
Мортален перпетуум с морален вакуум ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политическа сатира
Написано от проф. Николай Василев   
Петък, 09 Август 2013 17:26

Проф. Николай Василев

     На 12 май 2013 г. бяха проведени предсрочните парламентарни избори. На тях гласуваха 2 056 334 български граждани. Останалите се бяха изтеглили зад граница и не се интересуваха от родните политически циркове. След изборите БСП и ДПС формираха правителство. На Едвин Сугарев това не му хареса и той започна гладна стачка против моралната разруха изобщо и кабинета „Пламен Орешарски” конкретно. На 22-ия ден от гладуването премиерът подаде оставка. Парламентът се разплака и си тръгна. Президентът определи датата на следващите предсрочни парламентарни избори.

 
Куршуми за стотици милиарди ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от проф. Николай Василев   
Сряда, 07 Август 2013 19:07

Проф. Николай Василев

     1. ИЗМИСЛЕНА БЕДНОСТ: От малки ни учеха, че България е бедна откъм полезни изкопаеми, че точно като Япония е принудена да внася всичките й необходими суровини, че именно правенето на нещо от нищо ни осъждало на интеграция модел „СИВ” (обаче и развивало националния интелект) и пр.

     Всичко това се оказа полуистина, т. е. цяла лъжа. Вярно, желязната ни руда бе третокачествена, въглищата ни – нискокалорични. Въпросното обстоятелство действително имаше някакво значение в периода на екстензивно икономическо развитие, когато стопанският „рейтинг” на държавите се измерваше с тоновете излята стомана и мегаватите произведена електроенергия.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 1 от 8

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини