Начало > България
България
Бежанската криза в България – причини и следствия ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Петък, 06 Декември 2013 15:37

Александър Величков

     Безспорен факт е, че България е изправена пред тежка бежанска криза. Този извод се потвърждава отчетливо както от статистическите данни, така и от действителната обстановка на място в новооткритите бежански лагери. Броят на нелегалните мигранти и лицата потърсили закрила в България през 2013 г. е десет пъти по-голям от предходната година. В абсолютни стойности тези над 11 000 души са най-голямото количество мигранти и бежанци, които са влизали в България след 1989 г.

 
За делегитимирането на съществуващия обществен ред ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Четвъртък, 02 Май 2013 13:29

Александър Величков

     altСъбитията в България през последната половин година показват нещо много важно – цялата система на обществени отношения е в тежка криза. А тази криза е преди всичко морална, и едва след това продукт на лошото социално-икономическо положение в страната. Българските граждани отдавна са осъзнали, че финансовите им възможности далеч не съответстват на тези на останалите европейски граждани. За българина вечният политически преход и перманентната икономическа криза не са нещо ново, а част от ежедневието. Моралната делегитимация и отричане на съществуващите обществени взаимоотношения обаче достигнаха нови измерения.

 
Референдумът: Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Марин Байчев   
Събота, 26 Януари 2013 17:20

Марин Байчев

     Многократната и периодичната поява на проблематика за развитието на ядрената енергетика в България е показател за нейната значимостт. Темата присъства в дневния ред на обществото, но все по-често е представена от политиците под формата на въпрос „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

     Въпросите за развитието на икономика и високите технологии са приоритет във всяко едно развито общество, а в условията на ширещата се глобализация, и на много развиващи се държави. Принципът „разделяй и владей“, който е най-често прилаганият от българските политици в предизборно време, се пренесе и по въпросите от сектора енергетика, който е основен за развитие на икономиката и високите технологии. Политическите борби и пристрастия, съществуващи сред народните маси, бяха отново целенасочено подбудени и противопоставени на партийна основа, като по този начин не се даде възможност на експертния подход и на информираността на избирателите.

 
Трансформациите на партийната система в България – причини и следствия ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Понеделник, 28 Май 2012 16:42

Александър Величков

     48-ми Конгрес на БСППрез изминалия месец май 2012 г. се случиха няколко важни събития за развитието на българската партийна система. Утвърдилата се през последните две десетилетия като „традиционна” десница на практика сама прекрати своето политическо съществуване. В лявото политическо пространство 48-ия Конгрес на БСП запази към момента целостта на партията, но повдигна въпроса за нейното бъдеще. Безспорен факт е, че политическите сили, които бяха в основата на прехода към демокрация и пазарна икономика са в идейна и електорална криза, породена от собствената им неспособност да се развиват и адаптират. И докато традиционните формации в десния политически спектър – СДС и ДСБ – са в период на необратим разпад, то БСП все още има шанс да се реформира и спре собствената си маргинализация.

 
Политическата ситуация в България по време и след края на Избори `2011 ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Сряда, 30 Ноември 2011 17:05

Александър Величков

     Избори 2011Избори `2011 очаквано се оказаха надпревара без необходимия политически заряд. Политически в същностния смисъл на понятието! За сметка на това обаче конфликтният потенциал на изборната конкуренция получи своята почти пълна реализация. Безспорно тези избори бяха пълен провал във всеки един аспект – законова регламентация, организация на самия изборен процес, отчитане на резултатите от гласуването, медийна демокрация и граждански свободи. Този провал беше констатиран както от представителите на ограничената наблюдателска мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), така и от чуждестранни и местни наблюдатели от неправителствени организации, журналисти и анализатори.

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини