Начало > Европейски съюз > Лисабонският договор и бъдещето на ЕС
Лисабонският договор и бъдещето на ЕС ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Европейски съюз
Събота, 23 Октомври 2010 16:39

     Договорът от Лисабон влезе в сила на 1 декември 2009 г. Той осигурява на ЕС модерни институции и оптимизирани методи на работа, за да се справи действително и ефективно с предизвикателствата в днешния свят. В един бързо променящ се свят европейците очакват ЕС да обърне внимание на въпроси като глобализацията, изменението на климата, демографските промени, сигурността и енергията.

     Днес повече от всякога, в един постоянно променящ се глобализиран свят, Европа е изправена пред нови изпитания. Глобализирането на икономиката, демографските промени, изменението на климата, снабдяването с енергия, както и новите заплахи за сигурността са предизвикателствата, с които трябва да се справи Европа от 21-ви век.

     Страните членки вече не са в състояние сами да направят това поради трансграничния характер на тези проблеми. Едно колективно усилие в европейски мащаб ще позволи да ги посрещнем и да отговорим на опасенията на гражданите. Въпреки това Европа трябва да се модернизира, за да отговори на тези предизвикателства. Тя трябва да разполага с ефикасни и подходящи средства, приспособени не само към функционирането на наскоро нарасналия от 15 до 27 държави-членки Съюз, но също и към бързите промени в света. Затова правилата за съвместен живот в договорите трябва да бъдат обновени.

     Това е целта на договора, подписан на 13 октомври 2007 г. в Лисабон. Като взеха под внимание политическите, икономическите и социални промени и стремейки се да отговорят на желанията на европейците, държавните и правителствени ръководители се споразумяха за нови правила относно обхвата и формите на бъдещите действия на Съюза. Договорът от Лисабон позволява адаптиране на европейските институции и техните методи на работа, засилване на демократичната легитимност на Съюза и заздравяване на устоите на основните ценности.

    Договорът от Лисабон е плод на преговорите между страните членки на междуправителствена конференция. Европейската комисия и Парламентът участваха в работата на междуправителствената конференция. Договорът бе ратифициран от всяка от 27-те държави-членки. Всяка страна членка сама избра начина на ратифициране съгласно конституционните си правила.

     Договорът от Лисабон влезе в сила на 1 декември 2009 г. съгласно член 6 от него. 

 

 

Коментари  

 
0 #2 фирми 2011-03-18 16:56
Ес си ни цакат както си поискат и нищо не се прави по въпроса
Цитиране
 
 
0 #1 italiano 2010-10-27 16:03
интересно
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини