Начало > Европейски съюз > Нова газова криза в Европа?
Нова газова криза в Европа? ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Европейски съюз
Събота, 23 Октомври 2010 16:45

     Продължаващото намаляване на подаването на газ за Беларус може да повлияе на транзита за страните от Европа.Това се посочва в писмо на беларуското министерство на енергетиката, адресирано до ЕК. Предупреждението е изпратено ден, след като „Газпром" започва намаляване на доставките на природен газ за Беларус, припомня Риа Новости.Същевременно прессекретарят на „Газпром" Сергей Куприянов увери, че намаляването на доставките за Беларус няма да се отрази по никакъв начин на тези за Европа.

      По думите му европейските потребители не трябва да се притесняват от намаляването на притока на газ за Беларус.  
     Междувременно стана ясно, че Минск ще плати газовия си дълг към Русия до две седмици. За това потвърди  вицепремиерът Владимир Семашко.

     Не крием, че имаме затруднения с плащанията, ще трябва да вземем заеми, посочи той.

     Междувременно Европейският съюз свиква кризисна среща с участие на европейски и руски експерти. Те ще трябва да оценят последиците от газовия конфликт, който може да затрудни доставките за три европейски страни - Латвия, Полша и Германия.
     Припомняме, подаването за Беларус бе първоначално намалено с 15%, като в момента ограничението е вече 30%. Очаква се постепенно да падне с 85% от нормалните обеми за денонощие.
     В първите дни на 2009 година ситуацията беше аналогична при газовия конфликт между Русия и Украйна.
     Заради неподновени договори и разногласия, "Газпром" спря подаването на газ към Украйна и въпреки уверенията, че в транзита към Европа няма промяна, редица страни от Стария континент останаха на студено в зимата.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини