Начало
Център за Политически Изследвания
Мортален перпетуум с морален вакуум ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политическа сатира
Написано от проф. Николай Василев   
Петък, 09 Август 2013 17:26

Проф. Николай Василев

     На 12 май 2013 г. бяха проведени предсрочните парламентарни избори. На тях гласуваха 2 056 334 български граждани. Останалите се бяха изтеглили зад граница и не се интересуваха от родните политически циркове. След изборите БСП и ДПС формираха правителство. На Едвин Сугарев това не му хареса и той започна гладна стачка против моралната разруха изобщо и кабинета „Пламен Орешарски” конкретно. На 22-ия ден от гладуването премиерът подаде оставка. Парламентът се разплака и си тръгна. Президентът определи датата на следващите предсрочни парламентарни избори.

 
Куршуми за стотици милиарди ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от проф. Николай Василев   
Сряда, 07 Август 2013 19:07

Проф. Николай Василев

     1. ИЗМИСЛЕНА БЕДНОСТ: От малки ни учеха, че България е бедна откъм полезни изкопаеми, че точно като Япония е принудена да внася всичките й необходими суровини, че именно правенето на нещо от нищо ни осъждало на интеграция модел „СИВ” (обаче и развивало националния интелект) и пр.

     Всичко това се оказа полуистина, т. е. цяла лъжа. Вярно, желязната ни руда бе третокачествена, въглищата ни – нискокалорични. Въпросното обстоятелство действително имаше някакво значение в периода на екстензивно икономическо развитие, когато стопанският „рейтинг” на държавите се измерваше с тоновете излята стомана и мегаватите произведена електроенергия.

 
Изграждане на митове и герои ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Теоретични изследвания
Написано от Гергана Джелепска   
Вторник, 02 Юли 2013 08:55

Гергана Джелепска

     Според флорентинския философ, държавник и историк Макиавели политиците би трябвало да бъдат човечни, лоялни, честни и да се страхуват от Бог. Ако това не било така – те поне би трябвало да създават подобно впечатление. Подобна гледна точка не е била новост дори за Ренесанса, а подобни на днешните ПР техники за изграждането на определен имидж на управляващите, популяризирането и брандирането му води началото си още от античността, когато образът на Август Октавиан е можело да бъде видян на монети, мозайки, рисунки и монументални статуи, които са присъствали във всеки римски град не само поради естетични съображения или чиста суета, а за да представят визуално водача на народа като мъдър, храбър, могъщ и строг владетел.[1]

 
За протестите, морала и България ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от д-р Владимир Владов   
Неделя, 23 Юни 2013 14:46

д-р Владимир Владов *

     Ако преди десетина дни някой ми беше казал, че ще защитавам хора като Станишев, Орешарски, Местан и Сидеров, бих му се изсмял в лицето. Уви, оказа се, че греша. Президентът, протестиращите и журналистите не ми оставиха друг избор.

 
Политическото автоостракизиране на БСП ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политика
Написано от Александър Величков   
Събота, 22 Юни 2013 14:12

Александър Величков

     По-малко от месец от встъпването в длъжност на Пламен Орешарски като български министър-председател, станаха видни няколко неща, които си заслужава да бъдат разгледани и анализирани. Това са явления и процеси, които тепърва ще се развиват и разгръщат. Трябва да се подчертае, че те не са необратими, но при настоящето стечение на събитията е малко вероятно да не достигнат своята кулминация. Българската социалистическа партия (БСП) е поела уверено по пътя на автоостракизирането, разбирано в случая като самоизгонване от политическата сцена.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 2 от 9

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини