Начало
Център за Политически Изследвания
Образи и стереотипи на чужди страни, народи и култури – същност и проблемни области в сферата на средствата за масова комуникация ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Теоретични изследвания
Написано от Гергана Джелепска   
Сряда, 22 Май 2013 13:03

Гергана Джелепска *

     altМоделите на мислене и поведение спрямо чужди държави, населението и културите им се определят основно от конкретни представи и нагласи, които оформят и едновременно се влияят от общественото мнение. В тази връзка допълнително могат да бъдат включени клишетата, стереотипите и предразсъдъците като фактори, затрудняващи адекватното и реалистично интерпретиране.

 
За делегитимирането на съществуващия обществен ред ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Четвъртък, 02 Май 2013 13:29

Александър Величков

     altСъбитията в България през последната половин година показват нещо много важно – цялата система на обществени отношения е в тежка криза. А тази криза е преди всичко морална, и едва след това продукт на лошото социално-икономическо положение в страната. Българските граждани отдавна са осъзнали, че финансовите им възможности далеч не съответстват на тези на останалите европейски граждани. За българина вечният политически преход и перманентната икономическа криза не са нещо ново, а част от ежедневието. Моралната делегитимация и отричане на съществуващите обществени взаимоотношения обаче достигнаха нови измерения.

 
Размисли върху един обезсмислен референдум ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Мнения
Написано от Александър Величков   
Събота, 26 Януари 2013 19:26

Александър Величков

     Датата 27 януари  2013 г. ще остане в историята на България като денят, в който е проведен първият национален референдум след приемането на Конституцията от 1991 г. Това всенародно допитване обаче беше опорочено и обезсмислено далеч преди неговото провеждане. Заслуга за това имат твърде много хора, институции и организации, тъй че би било по-лесно да се каже кой не е участвал в „омаскаряването”  на една иначе една позитивна идея – правенето на политиката да се доближи до хората. В следващите редове нямам намерение да ви убеждавам в една или друга позиция, „за” или „против”, а просто бих искал да ви накарам да се замислите, да подложите на съмнение своите инстинктивни вътрешни нагласи, или ако използвам една метафора – да погледнете глобуса от всички страни.

 
Референдумът: Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Марин Байчев   
Събота, 26 Януари 2013 17:20

Марин Байчев

     Многократната и периодичната поява на проблематика за развитието на ядрената енергетика в България е показател за нейната значимостт. Темата присъства в дневния ред на обществото, но все по-често е представена от политиците под формата на въпрос „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

     Въпросите за развитието на икономика и високите технологии са приоритет във всяко едно развито общество, а в условията на ширещата се глобализация, и на много развиващи се държави. Принципът „разделяй и владей“, който е най-често прилаганият от българските политици в предизборно време, се пренесе и по въпросите от сектора енергетика, който е основен за развитие на икономиката и високите технологии. Политическите борби и пристрастия, съществуващи сред народните маси, бяха отново целенасочено подбудени и противопоставени на партийна основа, като по този начин не се даде възможност на експертния подход и на информираността на избирателите.

 
Център за политически изследвания стартира целогодишен дискусионен семинар „История на политическите идеи” ПДФ Печат Е-мейл
Събития - Събития
Написано от Център за политически изследвания   
Неделя, 13 Януари 2013 17:08

     altЦентър за политически изследвания, Клуб „1-ви ноември”, Студентски клуб на политолога към СУ „Св. Климент Охридски” и Сдружение „Его Политико”, с подкрепата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, започват провеждането на целогодишен дискусионен семинар „История на политическите идеи”. Първият научен семинар ще се състои на 24 януари 2013 г. от 18:30 часа в Зала 2 на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Темата на първата сбирка ще бъде „Кризата в атинската демокрация и „Държавата” на Платон”, а гост-лектор – проф. дфн Анастас Герджиков.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 3 от 9

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини