Начало
Център за Политически Изследвания
Правата на жените – дългият път към един по-справедлив свят ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Общество
Написано от Боряна Иванова   
Петък, 20 Май 2011 17:40

Боряна Иванова

     Права на женитеРавенството между хората е фундаментална човешка ценност, като правата на жените са значителна част от широката концепция „права на човека”. Равноправието между половете се свързва преди всичко с изграждането на цяла една парадигма, основана на политическо, икономическо и социално равноправие. То е резултат на дългогодишния и упорит труд на хиляди жени по света, отдали себе си в името на един свят, основан на справедливост и демокрация във всички области на обществения живот.

 
Разни времена, разни нрави! ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политическа сатира
Написано от Homo Cineris   
Вторник, 19 Април 2011 15:21

Homo Cineris

     Износ на демокрацияDiversus vicis, diversus mores![1] Три седмици след началото на хуманитарните бомбардировки над Либия мисията на международната общност вече дава резултати. Хиляди, дори милиони, хора са спасени. В резултат на проведените военни мисии няма загинали цивилни либийски граждани. Нещо повече – либийският народ тържествува под звука на фойерверките, които украсяват иначе мрачното либийско небе. Всенародната радост е неописуема и някак странно напомня на радостта на братските народи, посрещащи Червената армия през 40-те години на миналия век или на виетнамския народ двайсетина години по-късно, наслаждаващ се на ежедневните порции демократичен U.S. напалм...

 
Измерения на регионалната икономика в България ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Икономика
Написано от Марин Байчев   
Четвъртък, 07 Април 2011 14:42

Марин Байчев

     Българската икономика днес е в състояние, което не позволява икономическите процеси да се развиват ефективно. Новите условия, идващи от външната среда, ни поставят пред труден избор на алтернатива как да се развива икономиката на страната. Членството в Европейския съюз е фактор с важно значение, защото се поставят определени ограничения и се дават нови възможности за развитие на икономиките на страните-членки. Тези обстоятелства са от голямо значение, защото държавата не разполага със суверенитет, за да употребява каквито си поиска мерки, за да регулира своята икономика.

 
За политическата безалтернативност... ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - България
Написано от Александър Величков   
Сряда, 23 Март 2011 16:30

 Александър Величков

     altОколо половин година преди изборите за президент и местни органи на властта са видими няколко явления в българското общество. Първо, поредният политически мит в лицето на ГЕРБ е в естествен процес на „разпадане”. Второ, утвърдените политически сили като БСП, ДСБ и СДС макар според социологическите проучвания да подобряват своите шансове за предстоящите избори, все още остават електорално слаби. Трето, „балансьорът” ДПС е в безпрецедентна вътрешнопартийна криза, но най-вероятно тя ще се отрази сравнително слабо на изборния резултат на движението през есента. Най-сериозният проблем обаче е политическата безалтернативност пред българския избирател.

 
Kритики към източните партньори на ЕС относно прилагането на Европейската политика за съседство ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Европейски съюз
Написано от Стефка Тонкова   
Понеделник, 07 Март 2011 19:43

Стефка Тонкова

„Източното партньорство ще постигне своята цел на политическо асоцииране и икономическа интеграция единствено при наличието на силна политическа воля и ангажираност на двете страни. Трябва да инвестираме повече във взаимната стабилност и благополучие. Това ще бъде бързо компенсирано чрез значими политически и икономически ползи и ще доведе до по-голяма стабилност и сигурност както за ЕС, така и за нашите източни партньори.“

               Жозе Мануел Барозу

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 7 от 9

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини