Начало
Център за Политически Изследвания
Сравнителен анализ на българското училищно образование – състояние и тенденции ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Общество
Написано от Александър Величков   
Вторник, 01 Февруари 2011 20:39

Александър Величков

     ВъпроОбразованиесът за състоянието на българското образование често се дискутира в общественото пространство. И  въпреки това винаги остава нещо неизказано и премълчано. Очевидно е, че проблемите пред образователната ни система са доста и комплексни, но по-лошото е, че не се вземат адекватни мерки за разрешаването им. Към момента съществуват множество стратегически документи, които би трябвало да формулират средносрочната и дългосрочната политика в сферата на образованието: Национална стратегия за младежта (2010 – 2020 г.); Национална стратегия за учене през целия живот (2008 – 2013 г.); Национална стратегия за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българските училища; Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006 -2015 г.); Програма за развитие на образованието, науката и младежките политики в Република България (2009 – 2013 г.) и т.н. Това са само малка част от нормативните документи, които задават насоката на развитие на българското образование. По-важното обаче е какво стои зад тях като замисъл и съответно до каква степен тези идеи се реализират на практика.

 
ЕП одобри споразумението за асоцииране на Сърбия ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политика
Неделя, 30 Януари 2011 19:44

Депутатите от Европейския парламент одобриха споразумението за стабилизация и асоцииране на Сърбия с Европейския съюз, съобщи „ИТАР-ТАСС". Документът, който открива пътя на Сърбия към пълноправно членство, бе подписан още през април 2008 г., но до момента не бе ратифициран от парламентите на 16 държави-членки на ЕС, включително Великобритания, Германия и Франция. Според експерти след решението на висшия законодателен орган на ЕС този процес се очаква значително да се ускори.

 
Нова газова криза в Европа? ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Европейски съюз
Събота, 23 Октомври 2010 16:45

     Продължаващото намаляване на подаването на газ за Беларус може да повлияе на транзита за страните от Европа.Това се посочва в писмо на беларуското министерство на енергетиката, адресирано до ЕК. Предупреждението е изпратено ден, след като „Газпром" започва намаляване на доставките на природен газ за Беларус, припомня Риа Новости.Същевременно прессекретарят на „Газпром" Сергей Куприянов увери, че намаляването на доставките за Беларус няма да се отрази по никакъв начин на тези за Европа.

 
Лисабонският договор и бъдещето на ЕС ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Европейски съюз
Събота, 23 Октомври 2010 16:39

     Договорът от Лисабон влезе в сила на 1 декември 2009 г. Той осигурява на ЕС модерни институции и оптимизирани методи на работа, за да се справи действително и ефективно с предизвикателствата в днешния свят. В един бързо променящ се свят европейците очакват ЕС да обърне внимание на въпроси като глобализацията, изменението на климата, демографските промени, сигурността и енергията.

     Днес повече от всякога, в един постоянно променящ се глобализиран свят, Европа е изправена пред нови изпитания. Глобализирането на икономиката, демографските промени, изменението на климата, снабдяването с енергия, както и новите заплахи за сигурността са предизвикателствата, с които трябва да се справи Европа от 21-ви век.

 
Бaрак Обама и войната в Афганистан ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Събота, 23 Октомври 2010 16:43

     Американският президент Барак Обама заяви пред Конгреса, че не планира големи промени във стратегията за войната в  Афганистан, която се очаква да бъде преразгледана в края на тази година, предаде "Ройтерс". Президентът на САЩ повтори намерението си да се придържа към досегашната, вече променена военна стратегия, която обаче става все по-непопулярна сред законодателите и обществото. Периодична равносметка пред Конгреса е необходима за финансирането на войната в Афганистан.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 9 от 9

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини