Начало > Политическа сатира
Политическа сатира
Независимостта на един народ, от която зависи бъдещето му ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политическа сатира
Написано от Homo Cineris   
Неделя, 22 Септември 2013 10:02

Homo Cineris

     Един афоризъм на Оскар Уайлд гласи, че ако искаш да кажеш истината на хората, трябва да ги разсмееш, иначе в противен случай ще те убият. Понякога обаче истината е толкова болезнена, че едва ли има смешен начин, по който да бъде поднесена. Такъв е случаят и с българското минало и съвремие. Днес, когато се навършват 105 години от обявяването на независимостта на Царство България, е хубаво да се замислим за това какви сме били преди и какви сме днес. Защото историята е един цялостен и взаимосвързан процес – за да разберем днес и утре, трябва да разберем вчера.

 
Мортален перпетуум с морален вакуум ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политическа сатира
Написано от проф. Николай Василев   
Петък, 09 Август 2013 17:26

Проф. Николай Василев

     На 12 май 2013 г. бяха проведени предсрочните парламентарни избори. На тях гласуваха 2 056 334 български граждани. Останалите се бяха изтеглили зад граница и не се интересуваха от родните политически циркове. След изборите БСП и ДПС формираха правителство. На Едвин Сугарев това не му хареса и той започна гладна стачка против моралната разруха изобщо и кабинета „Пламен Орешарски” конкретно. На 22-ия ден от гладуването премиерът подаде оставка. Парламентът се разплака и си тръгна. Президентът определи датата на следващите предсрочни парламентарни избори.

 
Партиотът ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политическа сатира
Написано от Homo Cineris   
Понеделник, 26 Март 2012 16:22

Homo Cineris

     Властта на хоратаПравописна грешка?!? Да, но не... Макар неграмотността в днешно време да е по-разпространена от масовото образование, това не е правописна грешка. Това е ново псевдонаучно понятие, описващо еклектичната смес от национализъм, популизъм и демокрация – все неща, привидно коренно различни, но всъщност неразривно свързани едно с друго и формиращи холистична хармония. Тези три „съставки” се обуславят една друга както органите в човешкото тяло. Всъщност партиотът е поредният партиен идиот с претенцията да бъде патриот. Партиотът е ГОРД да носи върху гърдите си националния ГЕРБ, готов е да се хвърли стремглаво в АТАКА срещу всяко „турско мекере” и да гради България, но само в името на личното облагодетелстване. Без пари демокрацията е просто дума, изпразнена от съдържание, национализмът – безполезен „народняшки” фанатизъм, а популизмът – театрална пиеса без публика.

 
Разни времена, разни нрави! ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Политическа сатира
Написано от Homo Cineris   
Вторник, 19 Април 2011 15:21

Homo Cineris

     Износ на демокрацияDiversus vicis, diversus mores![1] Три седмици след началото на хуманитарните бомбардировки над Либия мисията на международната общност вече дава резултати. Хиляди, дори милиони, хора са спасени. В резултат на проведените военни мисии няма загинали цивилни либийски граждани. Нещо повече – либийският народ тържествува под звука на фойерверките, които украсяват иначе мрачното либийско небе. Всенародната радост е неописуема и някак странно напомня на радостта на братските народи, посрещащи Червената армия през 40-те години на миналия век или на виетнамския народ двайсетина години по-късно, наслаждаващ се на ежедневните порции демократичен U.S. напалм...

 


Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини