Начало > Свят > Тунис – една друга гледна точка
Тунис – една друга гледна точка ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Написано от Марин Байчев   
Неделя, 06 Февруари 2011 17:54
Съдържание на статията
Тунис – една друга гледна точка
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Всички страници

Марин Байчев

     Тунис е малка част от арабския свят. Разположен в най-северната част на континента Африка, Тунис се намира в местността Магреб – област, северно от Сахара и западно от Нил, съвпадаща с Атласките планини. На територията на Тунис цивилизацията датира от древността. Преди завладяването на местността от Римската империя, върху днешен Тунис се е намирал градът-държава Картаген. През VII в. пр. Хр. територията е завладяна от арабите, а по-късно е част от Османската империя. С разпада на империята Тунис става все по-самостоятелен, а от 1881 г. е френски протекторат до 1956 г., когато получава статут на независима държава.

     Територията му е 163 610 км2, 40% от която са пустинята Сахара. Столицата носи името на държавата и в нея и около нея е съсредоточена преобладаваща част от населението, което наброява приблизително 10,4 млн. души. То е съставено предимно от араби – етнос, който е заселил територията по време на османското робство. Друг етнос са берберите, които носят характерни черти на европеидната раса, говорят арабски и са заселени предимно в планинските части. Евреите са третият етнос, населяващ Тунис – тяхното заселване датира от 60-те години на XX в. Тунис е най-малката държава в географската област Магреб, а също и в Арабския магребски съюз – геополитическо обединение в Северна Африка. В него участват държавите-съседи на Тунис – Либия (на юг и изток) и Алжир (на запад), също така Мароко (Западна Сахара не се включва, защото се смята за временно окупирана от Мароко, въпреки че арабските страни я смятат за мароканска провинция) и Мавритания (участва понякога, защото не е част от Магреб). На север Тунис има излаз на Средиземно море.

     Икономиката на Тунис развива основно селско стопанство, занаятчийство, добивна промишленост (нефт и газ) и туризъм. Брутният вътрешен продукт достига 41 милиарда щатски долара (82 милиарда тунизийски долара) през 2008 г. Ръстът му на глава от населението е един от най-високите за Африка и среден в сравнение с развитите страни. В дългосрочен план, ръстът на икономиката за последното десетилетие е 5% растеж, съпроводен с висока безработица, която е особено характерна за младото население. На отраслово ниво показателите спрямо БВП са 11,5% селско стопанство, 25,7% индустриално производство, 62,8% обслужващ сектор (данни от 2008 г.). Тунизийската икономика е оценена като най-конкурентната в Африка и позиционирана на 40-то място в света според World Economic Forum за 2009 г. Успешното развитие на икономиката се свързва с привличането на инвеститори  като “Airbus” и “Hewlett-Packard”, а също и с наличието на 30 летища, които да обслужват туристическия отрасъл.

     Големите инвестиции в Тунис  са направени от гиганта “Persian Gulf” (компания от Обединените арабски емирства). Основният проект е свързан с изграждането на изцяло нов град в държавата, който ще се казва Средиземноморска порта (Mediterranean gate). Другите проекти са свързани с изграждане на пристанище и телекомуникационна компания, които ще издигнат държавата във финансов център на региона.

     Енергийната независимост на страната е обезпечена от залежите и добива на природен газ и нефт, добивани от държавната енергийна компания. Въпреки наличието на енергийни ресурси, в процес на развитие са атомната електроенергия и алтернативните източници на енергия – добиването на енергия чрез соларни инсталации в пустинята, имащи за цел да пренасят електричество от Северна Африка до Европа. Осъществяването на проектите са гарантирани от основните партньори на страната – ЕС и страните от Северна Африка. Предвижда се изграждането на две атомни електроцентрали в партньорство с Франция, страна развиваща собствена ядрена технология.

     Тунис е първата средиземноморска държава, която подписва Споразумение за асоцииране (с цел партньорство) с ЕС през юли 1995 г. Той е основен икономически партньор, с него се извършва над 70% от износа и вноса. През 2008 г. Тунис премахва митата за европейския пазар и по този начин става първата държава от Средиземноморския регион, която търгува на свободния европейски пазар.

      Политическата система на Тунис е повлияна от френския политически модел и начело на държавата стои президент, в рамките на конституционна република. Фигурира и постът на министър-председател, който е глава на изпълнителната власт. Законодателната власт е представена от двукамарна парламентарна система, повлияна от Френския граждански закон. Едната камара се нарича Камара на депутатите, съставляваща 214 места, от които 25% се пазят за представители на опозиционни партии. Другата камара е Камара на Съветниците от 112 места, в които влизат представители на политически партии и други съсловни организации, а също и личности, пряко назначени от президента (президентският патронаж). Правителството се назначава от президента, който има силна роля при изпълнението на политиките и приемане на законодателството. Регионалните (областните) управления се назначават от централната власт, а местните власти, в лицето на кметове и местни съвети, имащи съвещателни функции, са избираеми. 
Автор на статията: Марин Байчев 

Покажи други статии от този автор

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини