Начало > Свят > Тунис – една друга гледна точка - Страница 3
Тунис – една друга гледна точка - Страница 3 ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Написано от Марин Байчев   
Неделя, 06 Февруари 2011 17:54
Съдържание на статията
Тунис – една друга гледна точка
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Всички страници

     Условията, създадени от управляващите в Тунис, в комбинация с въздействието на световната икономическа криза и геополитическото влияние от страните в региона, доведоха до безредици и гражданска война, която завърши със свалянето на дългогодишния президент Бен Али в края на 2010 и началото на 2011 г. Процесът, довел до подобно развитие на събитията, е назрявал с времето. Бягството на президента Бен Али от страната говори за наличието на предварителна подготовка, а също и реализиралото се изнасяне на 1,5 тона злато от държавния резерв с помощта на съпругата му.

     Създалата се ситуация може да се оприличи на държавен преврат, подобен на този, с който самият Али се е възкачил на президентския пост. Взимайки предвид съдбата на Боргубия, Бен Али предприема този ход, за да подсигури физическото оцеляване на самия себе си и на семейството си. Създалото се напрежение в страната срещу управлението ескалира и придоби размерите на кървава разправа, след като бе убит представител от фамилия Трабелси, която се определя за икономически най-влиятелната и приближена до Али. Недоволството на тунизийските граждани ескалира след самоубийството на безработен млад мъж, който се самозапали.

     След внимателен анализ, случващото се в държавата може да се определи като държавен преврат. Имайки предвид авторитарния режим, е почти невъзможно да се организира подобен сценарий, без президента да е загубил доверието на приближените си властимащи, желаещи да заемат мястото му. Факти в подкрепа на твърдението са: противодействието на армията при бягството на президента и невъзможността да заграби повече богатства; реализирането на бягство от затвора на голяма група затворници, които да подсилят безредиците, с цел ескалация на насилието; физическа разправа с представители на клана Трабелси, приближени до президента; готовност на премиера и част от управляващите да поемат управлението; назначаването на временен президент и бързото сформиране на ново правителство на „националното единство”, което има за цел да преустанови безредиците, за да не прераснат в гражданска война; наличието на министри от правителството на Али, които да предадат своето “know-how”на неподготвените за управление опозиционери; адекватната реакция на армията показва, че не липсва център на властта, а той просто е подменен. Тези и други вътрешни и външни фактори са направили възможно свалянето на властта.

     Важно е да се отбележи, че има и недоволни от смяната на Бен Али, след 23 годишното му управление. Според поддръжниците му това ще дестабилизира страната, а новата власт ще репресира и ограби народа. Външни фактори също показват отношение към смяната на президента. След ожесточаването на протестите френската дипломация бе подготвила изпращането на техника за противодействие на безредиците, но тази подкрепа не се реализира, защото бягството на Бен Али и бързо сформираното правителство не бяха добре приети от Франция. Новата власт в Тунис също показа отношение към Франция и премахна снимка на Бен Али и Саркози от посолството си там. Друг външен фактор са лидерите на страните от арабския свят и организираната от тях спешна среща, на която се разисква проблемът, за да не се разраснат политическите страсти извън пределите на Тунис.

     Външните фактори, повлияли за дестабилизацията на тунизийската власт преди нейната подмяна, можем да разделим на положителни и негативни. Положителните са свързани с все по-голямото влияние на глобализационните процеси, достигащи до обществото в Тунис. Отворената и развиваща се икономика предполага влиянието на туристите, посещаващи страната като носители на новите тенденции; развитието на комуникациите в интернет, които са навлезли сред обществото, но са силно ограничени от цензура – са фактори, подбуждащи недоволство сред населението срещу репресивната, ограничаваща власт. Твърди се, че Facebook е основната връзка на гражданите с другите държави, след като цензурата в медиите е обслужвала режима, а телефоните са подслушвани от службите. Огромен негативен социален заряд е бил набран именно в социалната мрежа, който после се реализира чрез уличните протести, показващи желанието за свобода на едно общество, искащо да се глобализира. Друг положителен външен фактор са отношенията с ЕС, които дават добра перспектива на тунизийската икономика. Решаването на проблемите, идващи от политическото и културното  наследство, ще дадат възможност на  страната да намери мястото в глобалното общество.

     Негативните външни фактори са свързани с влиянието на съседните страни като Либия или страни, имащи отношение към икономическото развитие на страната като Обединените арабски емирства. Засилването на тунизийската икономика и желанието на Обединените арабски емирства да я направят финансов център на Западна Африка, използвайки президента Бен Али, който след бягството си се установи точно там, не са благоприятни за страните от региона. Сбъдването на подобен сценарий би понижил позицията на Либия в регионалната, континенталната, а също и в световната геополитика. А владетел като Кадафи не би оставил нещата да са в негов ущърб, както добре знаем. Не без причина той бе първият, който коментира събитията в Тунис. Страни като Алжир и Мароко, имащи вътрешни териториални спорове, са предпоставка съседите да действат по подобен начин, създавайки среда на несигурност в региона. Не бива да забравяме, че процесите на глобализация стимулират надигане на вълната ислямски фундаментализъм в страните, населени предимно с мюсюлмани. Глобализационните процеси в Тунис не са добре дошли за групировките на радикалния ислям и желанието им да противодействат не бива да се подценява, макар и страната да е доказала, че е далеч от подобни прояви. 
Автор на статията: Марин Байчев 

Покажи други статии от този автор

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини