Начало > Събития > Представители на Център за политически изследвания бяха сред гостите на официалното представяне на Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД)
Представители на Център за политически изследвания бяха сред гостите на официалното представяне на Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД) ПДФ Печат Е-мейл
Събития - Събития
Написано от Център за политически изследвания   
Неделя, 22 Април 2012 18:33

     Гражданско обединение за реална демокрацияНа 22 април 2012 г. в зала „София Гранд” на хотел Кемпински-Зографски се проведе тържественото обявяване на Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД). Пред присъстващите около 600 души говориха част от лицата на политическата формация, сред които нейният лидер Слави Бинев, Румен Ралчев, проф. Валери Стефанов, Валентин Михов, Любен Дилов и Станислав Недков – Стъки. Сред гостите на мероприятието бяха евродепутатите Илияна Йотова (ПЕС), Станимир Илчев и Метин Казак (АЛДЕ), лидерът на ССД Стефан Софиянски, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, както и чуждестранни гости. Илияна Йотова, Станимир Илчев и Янка Такева, които говориха пред аудиторията, подкрепиха създаването на широка политическа и гражданска опозиция – коректив на властта.

 

     От думите на лидера на ГОРД Слави Бинев стана ясно, че формацията няма да бъде класическа партия, а политическо обединение на партии, граждански сдружения, синдикати и работодатели. Целта на това обединение ще бъде да привлече хора с различни идеологически виждания от целия политически спектър, обединени от желанието за промяна на статуквото. В този смисъл ГОРД ще бъде опозиция на управляващата партия ГЕРБ и има готовност за сътрудничество с всички опозиционни политически сили. Акцентът в изказванията падна върху икономическата криза, бедността, корупцията и медийната цензура в България, и желанието за подобряване на съществуващото положение. Логично от гледна точка на своя членски състав[1], спортната терминология („европейско първенство”, „световно първенство”, „партийно първенство”, „борба”, „класиране” и др.) беше често използвана по време на представянето на ГОРД. Интересно впечатление направи фактът, че самото тържествено обявяване на политическото обединение започна с българския химн, но европейската „Ода на радостта” така и не прозвуча, въпреки че самият Слави Бинев е евродепутат. На фона на призива „Бъдете горди, че сте българи!”[2], няма да е изненадващо, ако ГОРД се опита да привлече част от електората на националистическата партия „Атака”, от чиято листа беше издигнат Бинев. От друга страна фонетичната игра с абревиатурата на сдружението – ГОРД – е предизвикателство към ГЕРБ.

     Много е вероятно ГОРД да се позиционира център-дясно в политическия спектър, опитвайки се да заеме част от „освободеното” пространство в следствие на електоралното свиване на ГЕРБ, „Атака”, ДСБ, СДС и НДСВ. В посланията на политическото обединение обаче се откриват и призиви за свобода, справедливост, солидарност и по-сериозен ангажимент на държавата в сферата на образованието и здравеопазването, които са типични за левите партии. Това всъщност потвърждава думите на ръководството на ГОРД, че ще търси идеологическото разнообразие в своя състав. Разширяването на фокуса върху целевите групи обаче може да превърне ГОРД в твърде нестабилна и аморфна структура. Още повече, че ГОРД ще има конкуренция в борбата за недоволния и политически апатичния електорат в лицето на бившия еврокомисар и кандидат-президент Меглена Кунева и нейното движение „България на гражданите”. Самото представяне на ГОРД обаче неслучайно съвпадна с християнската Томина неделя – денят, в който Иисус Христос се явил пред невярващият св. апостол Тома и го уверил в неговото възкресение. Търсената аналогия не се нуждае от пояснение, но въпросът е дали избирателите ще повярват на поредната новопоявила се политическа формация.                           

 


[1] Сред членовете на ГОРД личат имената на редица хора свързани със спорта: Слави Бинев, Валентин Михов, Станислав Недков – Стъки, Любо Ганев, Крум Савов.  

[2] „Бъди ГОРД” („Be PROUD”) е девизът на Гражданско обединение за реална демокрация.  

 

 
Автор на статията: Център за политически изследвания 

Покажи други статии от този автор

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини