Начало > Събития > Център за политически изследвания организира международна среща по проблемите на висшето образование
Център за политически изследвания организира международна среща по проблемите на висшето образование ПДФ Печат Е-мейл
Събития - Събития
Написано от Център за политически изследвания   
Четвъртък, 22 Ноември 2012 16:07

     SCIOНа 21 ноември 2012 г. в салон „Сердика” на Гранд Хотел София се проведе обща среща на представители на българските висши учебни заведения с представители на чешкото сдружение Scio, организирана съвместно с Център за политически изследвания (ЦПИ). На мероприятието присъстваха декани и заместник-декани от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет – София (ТУ-София), Медицинския университет – София (МУ-София) и Лесотехническия университет (ЛТУ).

     Със съдействието на екипа на ЦПИ директорът на сдружение Scio д-р Ондржей Щефъл и проект-мениджърите Мариан Голис и Андрей Новик представиха организацията за първи път пред българска аудитория. Сдружение Scio работи в областта на чешкото образование от 1996 г. В общественото съзнание се установява като институция работеща с висшите учебни заведения преди всичко в областта на приема на нови студенти. От 2008 г. дейността на организацията в тази област се развива и на територията на Словакия. Днес Scio работи с повече от петдесет факултета на висши училища в Чехия и Словакия. Доказателство за високото ниво на професионализъм е членството на Scio в престижната асоциация AEA-E (Асоциация за европейско образователно оценяване) и сътрудничеството с ETS (организация за подготвителните изпити GRE, TOEFL и др.).  

     Активно участие в дискусията взеха зам.-декана на Факултета „Компютърни системи и управление” на ТУ-София доц. д-р инж. Виргиния Димитрова, зам.-декана на Факултета „Електронна техника и технологии” на ТУ-София доц. д-р инж. Марин Маринов и декана на Факултета по дентална медицина на МУ-София проф. д-р дмн Андон Филчев. На срещата бяха широко обсъдени опита на българските висши училища в кандидатстудентските кампании, промените в тази област настъпили през последните няколко години, както и възможностите и проблемите, свързани с избора и приемането на студенти. Беше направен и сравнителен анализ на кандидатстудентските кампании в Чешката република и Република България. Събитието завърши с официална вечеря, осигурена от домакините.

 

 
Автор на статията: Център за политически изследвания 

Покажи други статии от този автор

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини