Начало > Събития > Център за политически изследвания внесе своите предложения за изменение и допълнение на проекта на Закон за доброволчеството
Център за политически изследвания внесе своите предложения за изменение и допълнение на проекта на Закон за доброволчеството
Събития - Събития
Понеделник, 05 Декември 2011 19:25

     5 декември - Международен ден на доброволецаНа 5 декември 2011 г., когато отбелязваме Международният ден на доброволеца, Център за политически изследвания (ЦПИ) внесе в Министерство на културата своето предложение за изменения и допълнения на поставения за обществено обсъждане Проект на Закон за доброволчеството. Проектозаконът има за цел да въведе правна регулация и да уреди обществените отношения, свързани с организирано извършване на доброволческа дейност на територията на Република България.

 

 

     Взимайки предвид, че доброволческата дейност е безвъзмездна и се основава на личната отговорност на гражданите и техния свободен избор, е необходимо да се създадат подходящи условия, които наистина да насърчават активните граждани да се включват в доброволни формирования или да се намалят до минимум “бариерите” пред доброволческата дейност. Именно в тази насока са и предложенията направени от Център за политически изследвания. 

     Според екипа на Център за политически изследвания разработил предложенията, начело с Марин Байчев, е необходимо в Проекта на Закон за доброволчеството да се добавят текстове, които не позволят правото на гражданите, вземащи участие в доброволчески инициативи, да среща съпротива с правото на същите на труд. Подобна добавка има за цел да разреши евентуални проблеми, възникнали между гражданите, които са регистрирани като доброволци, и техните работодатели, свързани с отсъствие от работното място. Подобен регламент би бил най-необходим в условия на възникнало бедствие, авария или криза, когато доброволческата дейност е от особено значение.

 

 

  

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини