Начало > Свят
Свят
Близкоизточният котел ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Написано от Александър Величков   
Вторник, 27 Ноември 2012 17:00

Александър Величков

     Две години след началото на т.нар. „Арабска пролет” надеждите на мнозина за позитивна промяна в Северна Африка, и особено в Близкия изток, изглеждат попарени. В Тунис, Египет и Либия ислямистите успяха да засилят своите позиции и дори да се доберат до властта. В Сирия бушува остра гражданска война, която отдавна придоби трансграничен характер. Очертава се тя да бъде продължителна и да има тежки и трайни хуманитарни последици, както за местното население, така и за жителите на съседните държави. Същевременно новото обостряне на конфликта между ислямистката групировка „Хамас” в Ивицата Газа и Израел през ноември 2012 г. засилва притесненията относно стабилността в региона. Близкоизточният котел отново е на дневен ред...

 
2012: Година на избор ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Написано от Александър Величков   
Четвъртък, 23 Февруари 2012 12:51

Александър Величков

     Променящият се святПрез настоящата 2012 г. предстоят избори с ключово значение за развитието на световната политика – в САЩ, Русия, Франция и Германия ще избират своя президент, а в Гърция трябва да се проведат парламентарни избори. На практика изборните резултати ще очертаят до голяма степен насоките, в които ще се движи глобалната политика и икономика до края на десетилетието. Важността на избора се усилва от дълговата криза в САЩ и Европа, както и от промяната на политическите баланси в Северна Африка и Близкия изток.

 
Северна Африка и Близкия изток – надежда за демокрация ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Написано от Александър Величков   
Вторник, 01 Март 2011 14:40

Александър Величков

     В края на 2010 г. започна един много интересен процес – първо в Северна Африка, а впоследствие и в Близкия изток, който повечето политици и анализатори побързаха да определят като „демократизиране” или „преход към демокрация”. Наистина събитията в Тунис и Египет дават основание да се надяваме, че пътят по който поеха тези държави през последните месеци ще доведе действително до тяхното либерализиране и демократизиране, и в крайна сметка – установяване на стабилен демократичен режим. Но това не само не е единствената перспектива, а дори е по-малко вероятната. Защото волята на народа за промяна е необходимо, но недостатъчно условие. Защото демокрацията не е просто система от правила, процедури и институции, а и ценностна система, начин на живот, начин на мислене. Към момента нито нормативният (въпреки някои наченки), нито ценностният елемент са налице.

 
Тунис – една друга гледна точка ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Написано от Марин Байчев   
Неделя, 06 Февруари 2011 17:54

Марин Байчев

     Тунис е малка част от арабския свят. Разположен в най-северната част на континента Африка, Тунис се намира в местността Магреб – област, северно от Сахара и западно от Нил, съвпадаща с Атласките планини. На територията на Тунис цивилизацията датира от древността. Преди завладяването на местността от Римската империя, върху днешен Тунис се е намирал градът-държава Картаген. През VII в. пр. Хр. територията е завладяна от арабите, а по-късно е част от Османската империя. С разпада на империята Тунис става все по-самостоятелен, а от 1881 г. е френски протекторат до 1956 г., когато получава статут на независима държава.

 
Бaрак Обама и войната в Афганистан ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Събота, 23 Октомври 2010 16:43

     Американският президент Барак Обама заяви пред Конгреса, че не планира големи промени във стратегията за войната в  Афганистан, която се очаква да бъде преразгледана в края на тази година, предаде "Ройтерс". Президентът на САЩ повтори намерението си да се придържа към досегашната, вече променена военна стратегия, която обаче става все по-непопулярна сред законодателите и обществото. Периодична равносметка пред Конгреса е необходима за финансирането на войната в Афганистан.

 


Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини