Начало > Свят > Бaрак Обама и войната в Афганистан
Бaрак Обама и войната в Афганистан ПДФ Печат Е-мейл
Анализи и изследвания - Свят
Събота, 23 Октомври 2010 16:43

     Американският президент Барак Обама заяви пред Конгреса, че не планира големи промени във стратегията за войната в  Афганистан, която се очаква да бъде преразгледана в края на тази година, предаде "Ройтерс". Президентът на САЩ повтори намерението си да се придържа към досегашната, вече променена военна стратегия, която обаче става все по-непопулярна сред законодателите и обществото. Периодична равносметка пред Конгреса е необходима за финансирането на войната в Афганистан.

     "Продължаваме да прилагаме политиката от декември миналата година и не вярваме, че на този етап са необходими допълнителни промени", се казва в писмото от Белия дом до Сената и Камарата на представителите.
     Като единствена значима промяна Обама отбелязва назначаването на ген. Дейвид Петреъс като командващ на международни войски в Афганистан на мястото на уволнения ген. Стенли Маккристъл.
     Според изявлението на Белия дом Барак Обама е говорил с афганистанския президент Хамид Карзай в понеделник, като двамата са обсъдили скорошните парламентарни избори и дългосрочните отношения между двете държави.
     През декември миналата година Обама разпореди изпращането на допълнителни 30 хил. военни в Афганистан, а това лято стана ясно, че оттеглянето на войските ще започне през юли 2011 г. До края на 2014 г. афганистанските сили за сигурност трябва да са поели изцяло контрола в страната.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Присъедини се !

Категории статии

S5 Box

RSSFacebook

Анкетьор

Според Вас какво е решението на кризата в Сирия?

Абониране за новини